ζεστό κακάο

θεωρία και πρακτική των παιχνιδιών ρόλων

Από τη νεκρανάσταση άρθρων και κριτικών στο Σχεδιαστές και Δράκοι

Posted by Αντώνιος Σ. στο 07/11/2011

Η πιο έντονη ρολοπαικτική μου περίοδος ήταν η φοιτητική. Τω καιρώ εκείνω συνέγραψα διάφορες κριτικές και άρθρα στα αγγλικά. Με μεγάλη μου χαρά τα είδα να δημοσιεύονται όλα ανεξαιρέτως. Με μεγάλη μου λύπη είδα πριν από χρόνια το γκέημινγκρηπόρτ.κομ, τη σελίδα που φιλοξένησε τα περισσότερα εξ αυτών, να κλείνει.

Τρεις κριτικές επιτραπεζίων επέζησαν στο ερπιτζί.νετ, και οι νεκρές πλέον αναφορές σε ιστοσελίδες τρίτων (στο παρόν παράδειγμα και με το παλιό μου όνομα χρήστη) να θυμίζουν ότι κάπου, κάποτε, κάτι είχε γραφτεί.

Αυτό το κάτι ήρθε η ώρα να νεκραναστηθεί. Μια ανταλλαγή με τον Σάννον Άππελκλάιν, τον ιδιοκτήτη του ρπγ.νετ, μας έπεισε και τους δύο ότι άρθρα και κριτικές που γράφτηκαν μία δεκαετία πίσω μπορούν ακόμη να είναι χρήσιμα, έστω και υπό προϋποθέσεις. Σταδιακά λοιπόν τα άρθρα αυτά θα αρχίσουν να αναδημοσιεύονται στο ερπιτζί.νετ σε μια τροποποιημένη ή βελτιωμένη μορφή. Δυστυχώς θα είναι στα αγγλικά – θα ήταν μάλλον άτοπο να συντάξω μεταφράσεις μικρών περιπετειών του νεότατου τότε Ντι20 οι οποίες σήμερα πωλούνται από το πανέρι των μεταχειρισμένων προς 2 ευρώ η δεκάδα. Υπάρχουν άλλα ωστόσο τα οποία είτε είχαν γραφτεί στα ελληνικά εξ αρχής (με το πρωτότυπο να έχει έκτοτε χαθεί) είτε αξίζει να μεταφραστούν. Για να δούμε πόσον καιρό θα πάρει κάτι τέτοιο και που μπορεί να μας οδηγήσει

Μια και ανέφερα τον Σάννον, θα κλείσω με κάτι δικό του. Ξεκινήσαμε στο ζεστό κακάο να γράφουμε την Ιστορία της Ρολοπαιξίας του Στηβ Ντάρλινγκτον. Την προχωράμε με βραδύτητα, είναι αλήθεια, για αυτό όσοι επιθυμείτε να βοηθήσετε με την μεταφραστική σας δεινότητα μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Όσο ταχύτερα τη δημοσιεύσουμε ολόκληρη τόσο το καλύτερο για τους θιασώτες της ενασχόλησής μας.

Αντίστοιχη ιστορία λοιπόν έχει συγγράψει δικτυακά σε συνέχειες και ο Σάννον, η οποία πήρε πρόσφατα και έντυπη μορφή. Πρόκειται για το Ντηζάινερς εντ Ντράγκονς (Σχεδιαστές και Δράκοι, ένα όνομα που στα αγγλικά έντονα παραπέμπει στο γνωστότερο παιχνίδι της ενασχόλησής μας) το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στα αγγλικά. Δεν το αγόρασα ακόμη, είναι ωστόσο στη λίστα μου (το να βρω το χρόνο να το διαβάσω ας το παραβλέψουμε για την ώρα). Ωστόσο θυμάμαι την παλιά στήλη του Σάννον στο ερπιτζί.νετ και αυτά που διαβάζω για την ολοκληρωμένη έκδοση του πονήματός του μου φαίνονται άκρως ενδιαφέροντα.

Πέραν της πρόγευσης που δίνει η προηγούμενη σελίδα στο κάτω μέρος της, το ερπιτζί.νετ δίνει μια άλλη, μαζί με μια επέκταση του περιεχομένου του βιβλίου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον μου φάνηκε το τέταρτο άρθρο της στήλης, στο οποίο μιλάει για την εμπορική επιτυχία διαφόρων τίτλων ανά τις δεκαετίες. Μπορεί η φάση ‘το παιχνίδι μου είναι πιο επιτυχημένο από το δικό σου!’, να μη με προσέλκυε ποτέ, ωστόσο το πώς και γιατί ένα παιχνίδι πετυχαίνει και ποιες εταιρείες είναι κερδοφόρες και κατά πόσο με συνάρπαζε πάντα. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να μετατρέψει κανείς αυτό το χόμπι σε μόνιμη ενασχόληση είναι μελετώντας πού και πώς να στοχεύσει για να είναι κερδοφόρος. Και μετά, όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι Αμερικανοί, να βάλει τα λεφτά του εκεί που είναι το στόμα του.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Από τη νεκρανάσταση άρθρων και κριτικών στο Σχεδιαστές και Δράκοι”

  1. […] παλιών άρθρων και κριτικών για τις οποίες είχα γράψει στην προηγούμενη ανάρτηση. Μέσα σε λίγες σχετικά μέρες η σελίδα προχώρησε σε […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: