ζεστό κακάο

θεωρία και πρακτική των παιχνιδιών ρόλων

Η Εταιρεία του Παλαιού Κόσμου και μια καινούργια καμπάνια

Posted by Αντώνιος Σ. στο 31/10/2011

Ξαναξεκίνησα λοιπόν να παίζω συστηματικά. Να φωνάξω ζήτω; Στα αλήθεια νιώθω ωραία.

Οι της Εταιρείας του Παλαιού Κόσμου βρισκόμαστε (σχεδόν) κάθε Τετάρτη από 20:30 ώρα Ελλάδος μέχρι περίπου τα μεσάνυχτα. Παίζουμε Χακμάστερ Αντβάνσντ στην Κανταάρια, μια περιοχή που δεν διαφέρει πολύ από μια ψευδομεσαιωνική Σκανδιναβία.


Χρησιμοποιούμε σκάιπ και μάπτουλς. Υποσχέθηκα να γράψω πολλά και διάφορα για την πρώτη μου εμπειρία όταν έπαιξα με τους Αμερικανούς. Η ζωή τελικά είναι αμείλικτη και απέτυχα. Ελπίζω σταδιακά να κατδείξω τη χρήση τους σε προσεχείς καταχωρίσεις.

Ήξερα ότι η τηλεδιάσκεψη μέσω σκάιπ είναι παιχνίδι, ομολογώ ωστόσο ότι δεν περίμενα τόσο σταθερές και υψηλής ποιότητας συνδέσεις σε τηλεδιάσκεψη τεσσάρων χωρών: ο οργανωτής είναι στην Ουαλία, εγώ στο Βέλγιο, ενώ οι συμπαίκτες μου σε Φινλανδία και Νορβηγία αντίστοιχα.

Το μάπτουλς εξακολουθούμε να το μαθαίνουμε. Για την ώρα κάνουμε πολύ βασικά πράγματα. Οι Αμερικανοί με τους οποίους έπαιξα επέλυαν κάθε τεχνικό ή μηχανικό ερώτημα κανόνων μέσω του συστήματος. Τα υπόλοιπα ήταν αμιγώς ρολοπαιξία. Εμείς το λειτουργούμε κατά τι χύδην. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά σπάμε πλάκα.

Με δεδομένο ότι ποτέ δεν έχω συναντηθεί με τα παιδιά, μου φαίνεται εκ των πραγμάτων χαριτωμένο ότι παρότι μας ενδιαφέρουν διαφορετικά πράγματα στο παιχνίδι, η παρέα και η ρολοπαιξία μας βγαίνει αβίαστα (αν και με κάποια αφέλεια, για την ώρα). Παραδείγματος χάριν, για εμένα το μάπτουλς είναι απλώς ένα βοήθημα, ένα εργαλείο. Αν δεν λειτουργεί μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρονικά ζάρια (υπάρχουν δεκάδες στο διαδίκτυο) και να απεικονίσουμε τις τακτικές μας σε μάχες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έστω κι αφαιρετικά. Από την άλλη, όντας οργανωτής τόσα χρόνια, μου αρέσει να γράφω- και να δίνω έτσι ερεθίσματα στον οργανωτή για καλύτερες ιστορίες. Ο οργανωτής μας από την άλλη δηλωμένα παίζει επειδή θέλει να μάθει το μάπτουλς καλύτερα. Ο λιγομίλητος Νορβηγός συμπαίκτης δίνει κυρίως έμφαση στις τακτικές και στη μάχη, ενώ ο Φινλανδός βρίσκεται κάπου μεταξύ και των τριών. Μας εκμυστηρεύθηκε δε ότι πρώτη φορά το μάπτουλς το χρησιμοποίησε πριν από χρόνια (!) στην ομάδα που τότε οργάνωνε. Το χρησιμοποιούσαν για βοήθημα ενώ όλοι ήταν στον ίδιο χώρο. Τελικά έχω μείνει πολύ πίσω με τη χρήση της τεχνολογίας.

Ακόμη περισσότερο δε, επιστημονική φαντασία για εμένα ήταν το ομπσίντιαν πόρταλ και τα πρόμπορντς τα οποία χρησιμοποιούμε για την εκτός παιχνιδιού επικοινωνία μας. Δυστυχώς είναι όλα στα αγγλικά, μόνο αυτά μιλάμε και οι τέσσερις. Μπορεί κάποιοι να τα χρησιμοποιείτε εδώ και χρόνια, εγώ όμως έμεινα άναυδος. Σελίδα στην οποία καταχωρούνται όλα τα στοιχεία της καμπάνιας; Χώρος συζητήσεων όπου γράφουμε και συνεννοούμαστε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο παιχνίδι; Θα υπέθετα ότι τέτοιες οργανωτικές και καλλιτεχνικές βλέψεις θα είχαν κόστος. Έκανα λάθος. Είναι όλα εντελώς δωρεάν. Και το κυριότερο; Δεν απευθύνονται σε ειδικές περιπτώσεις ομάδων με σκορπισμένα μέλη. Απευθύνονται σε όλους, σε παίκτες σκορπισμένους σε τέσσερις ηπείρους αλλά και σε αυτούς που, ζώντας στην ίδια πόλη, βρίσκονται καθημερινά γα καφέ. Δεν θα εισέλθω δε καν στο θέμα της δημοσιότητας που δίνουν σε μία καμπάνια. Θα το αφήσω στον Βασίλη Κ.

Το ζεστό κακάο βέβαια δεν το δημιουργήσαμε για να σας κουράζουμε για τις καμπάνιες ή τους χαρακτήρες μας. Το συγγράφουμε για να καταδείξουμε ότι τα παιχνίδια ρόλων είναι μια παραγωγική ενασχόληση λόγου και διανοίας. Κι ένας άλλος τρόπος, πέραν του να συζητάμε, είναι το να παίξουμε μαζί. Για αυτό κράτησα το καλύτερο για το τέλος.

Ψάχνουμε κι άλλους παίκτες, στο ίδιο μήκος κύματος. Όσοι πιστοί, μου λέτε. Δημοσίως ή ιδιωτικά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: