ζεστό κακάο

θεωρία και πρακτική των παιχνιδιών ρόλων

Επιτέλους, γράφτηκα σε μια ένωση

Posted by Αντώνιος Σ. στο 12/08/2011

Είπαμε εξ αρχής ότι στο ζεστό κακάο θέλουμε να μιλήσουμε για τα παιχνίδια ρόλων συνολικά χωρίς να προωθούμε κάποιο συγκεκριμένο. Αυτό ισχύει απαρεγκλίτως. Προφανώς ωστόσο δεν τα ξέρουμε όλα, ξέρουμε κάποια, ενώ παίζουμε ακόμη λιγότερα. Προς τι λοιπόν μια ανάρτηση για την Ένωση του Χακμάστερ (ΧΜΑ);

Σε τίποτα περισσότερο πέρα από το να εκθέσω την εμπειρία μου από κάτι το οποίο με ενδιέφερε να κάνω εδώ και καιρό. Να συμμετάσχω σε μια ένωση παικτών στην οποία ανταλλάσσονται απόψεις, παράγεται υλικό (και δη επίσημο) και υπάρχει απευθείας επαφή με τους δημιουργούς του συγκεκριμένου παιχνιδιού. ‘Με το διαδίκτυο αυτό μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε ρολοπαίκτης χωρίς να ανήκει σε μια τέτοια ένωση’, η εύλογη ένσταση. Σωστό, εν μέρει. Γιατί, όντας μέτοικος, η ένωση παρέχει ένα πλεονέκτημα το οποίο σε κάποιους φαντάζει πολυτέλεια ενώ για άλλους μπορεί να είναι βασική ανάγκη. Χαρακτήρες οι οποίοι παίζουν σε καταγεγραμμένη εκστρατεία με τη σφραγίδα της ένωσης μπορούν να παίξουν σε οποιοδήποτε παιχνίδι στον κόσμο παρουσιάζοντας απλώς τα διαπιστευτήρια τους. Παρότι δεν σκοπεύω αύριο να πάω αύριο στο Σικάγο για να παίξω, την προηγούμενη Κυριακή όπως ανέφερα, έπαιξα με Μάπτουλς και Βεντρίλο με 6 Αμερικανούς με τους οποίους δεν είχα ξαναμιλήσει ως τότε. Προσεχώς θα μιλήσουμε και για αυτό (υπόσχεση δεύτερη), ωστόσο αυτός ο συγκεκριμένος χαρακτήρας μπορεί να συνεχίσει την πορεία του προς τη δόξα, εφόσον συμμετέχω σε τέτοια παιχνίδια.

Η ΧΜΑ ιδρύθηκε το 2001 με δύο κλάδους, την Ένωση Παικτών και την Ένωση Οργανωτών. Συνολικά αποσκοπεί στη διάδοση του συγκεκριμένου παιχνιδιού, του Χακμάστερ δηλαδή, σε ένα περιβάλλον έντιμο κι ακριβοδίκαιο, χωρίς προκαταλήψεις και νεποτισμό.

Η Ένωση Παικτών δημιουργήθηκε ώστε οι παίκτες να παίζουν σε επώνυμες ομάδες, να καταγράφουν επίσημους χαρακτήρες και να συμμετέχουν σε διοργανώσεις. Ωστόσο οι παίκτες αυτοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να οργανώσουν επίσημο παιχνίδι. Κατά συνέπεια, η Ένωση παικτών ήταν κατά πολύ μικρότερη της Ένωσης Οργανωτών.

Η Ένωση Οργανωτών επιπλέον των προνομίων που προσφέρει στους παίκτες επιτρέπει στα μέλη της να έχουν επώνυμες ομάδες και να διοργανώνουν περιπέτειες σε επίσημες διοργανώσεις.

Εκτός κι αν διαβάζω λανθασμένα την (μάλλον ξεπερασμένη) ιστοσελίδα της, η Ένωση σήμερα μοιάζει να αριθμεί λιγότερα από 100 μέλη. Στις δόξες της, σύμφωνα με τα αρχεία και τις αφηγήσεις, είχε πάνω από χίλια μέλη ταυτόχρονα. Όσο πιο πολύ παλιώνει ένα παιχνίδι ωστόσο χωρίς να ανανεώνεται, τόσο πιο πολύ ατονεί το ενδιαφέρον του κοινού.

Οι παλιοί κανόνες της και τι προσφέρει σε έκαστο επίπεδο συνδρομής (πλήρες μέλος ή ορντινάτσα) βρίσκονται εδώ, δυστυχώς στα αγγλικά. Η ετήσια συνδρομή της δεν είναι ακριβή. 10 ή 25 δολάρια ΗΠΑ αντιστοίχως, τουτέστιν 7 ή 17,50 ευρώ σήμερα.

Προτίμησα να δώσω τα ‘πολλά’ ώστε να έχω δωρεάν πρόσβαση στις 36 παλιές Χακτζούρναλ και στις 4 επικείμενες. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Χακτζούρναλ είναι μια τριμηνιαία έκδοση με επιπλέον επίσημο υλικό για το Χακμάστερ και το Έησες εντ Έιτς (Aces & Eights, A&8), τα παιχνίδια της Κένζερ. Πρόκειται περί αστείας τιμής, όταν έκαστη Χακτζούρναλ τιμάται 3 ή 4 δολάρια ΗΠΑ αναλόγως της παλαιότητας της. Κάποια άρθρα με κανόνες από τα παλιότερα τεύχη μπορεί να είναι σήμερα ξεπερασμένα ή αδιάφορα. Ωστόσο οι ιδέες για την οργάνωση ενός παιχνιδιού έχουν αξία όσο παλιά κι αν έχουν γραφεί.

Η αποκαλούμενη τέταρτη έκδοση του Χακμάστερ δεν υποστηρίζεται εδώ και καιρό (θα το συζητήσουμε, υπόσχεση τρίτη), και η ΧΜΑ είναι σε κατάσταση αναδιοργάνωσης. Με δεδομένη την ύπαρξη της Χακμάστερ Μπέιζικ και την ανακοίνωση της Χακμάστερ Αντβάνσντ, η ΧΜΑ έπρεπε να έχει αναδιοργανωθεί εδώ και καιρό για να προσελκύσει νέο κοινό. Δεν τα έχει καταφέρει ως τώρα, παρότι τα προσχέδια και οι νέοι κανονισμοί υπάρχουν από το 2008, όπως καταλαβαίνω. Οι δομές θα απλοποιηθούν, το κόστος για πλήρη συμμετοχή θα αυξηθεί κατά τι (στα 30 δολάρια ΗΠΑ), ενώ θα προβλεφθεί και δωρεάν συνδρομή με λιγότερα προνόμια.

Στο διά ταύτα, αξίζει να γίνει κανείς μέλος;

Πιστεύω πως ναι, ακόμη κι αν τα συγκεκριμένα παιχνίδια δεν είναι της απολύτου αρεσκείας του. Το υλικό της Χακτζούρναλ δικαιολογεί από μόνο του την τιμή. Από την άλλη, βλέποντας πώς λειτουργούν τα φόρουμ της Κένζερ στο δίκτυο και το πόσο άμεση είναι η συμμετοχή των δημιουργών του παιχνιδιού σε ερωτήσεις παικτών, πιστεύω ότι μπορεί κάποιος μπορεί να μάθει πολλά σε επίπεδο δημιουργίας. Και δεν μιλάω μόνο για το τι περιέχει ένα παιχνίδι, αλλά και τι είδους επιχείρηση απαιτείται, και πώς μπορεί ένας μικρός οίκος σαν την Κένζερ να επιβιώνει στην αγορά.

Στα καθ’ ημάς, παρότι η Χακμάστερ 4 είχε έρθει στην Ελλάδα, το Α&8 και η Χακμάστερ Μπέιζικ και Αντβάνσντ όχι μόνον δεν έχουν έρθει, αλλά υπήρξαν και καταστηματάρχες που με ρωτούσαν κατά πόσο υπάρχει ακόμη η Κένζερ, η εταιρεία που τα εκδίδει. Γιατί τόση άγνοια;

Επιπλέον, και εξ όσων γνωρίζω, είμαι ο μόνος Έλληνας αυτή τη στιγμή στην Ένωση. Παράρτημα Ελλάδας ή Ευρώπης δεν υπάρχει. Υπάρχει παράρτημα Ηνωμένου Βασιλείου και προσεχώς διαδικτυακό παράρτημα στο οποίο ο τόπος διαμονής είναι αδιάφορος. Είναι ευκολότερο να βολέψουν οι ώρες και να παίξουμε αν μένουμε σε γειτονικές χρονικές ζώνες. Αρκεί να είμαστε αρκετοί, και για την ώρα δεν είμαστε πάνω από 10 Ευρωπαίοι (που επιπλέον κατοικούμε στην Ευρώπη) αυτή τη στιγμή.

Αν βρω μόνιμο παιχνίδι κατ’ αυτόν τον τρόπο, η συνδρομή μου στη ΧΜΑ θα είναι η πιο πετυχημένη ρολοπαικτική επένδυσή μου εδώ και πολύν καιρό.

Advertisements

2 Σχόλια to “Επιτέλους, γράφτηκα σε μια ένωση”

  1. Γιούζερ said

    Υπάρχει κάποιος λόγος που στο ιστολόγιο γράφετε τις ξένες λέξεις με ελληνικούς χαρακτήρες; Πχ γιατί «Μπέιζικ και Αντβάνσντ» και όχι «basic και advanced»;

  2. Αντώνιος Σ. said

    Καλημέρα ‘Γιούζερ’. Επιθυμούμε οι αναγνώστες μας να μπορούν να διαβάσουν το σύνολο των γραφομένων μας, και όχι να εικάζουν πώς προφέρεται ο τάδε ξένος τίτλος ή η δείνα ξένη εταιρεία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: