ζεστό κακάο

θεωρία και πρακτική των παιχνιδιών ρόλων

Ένα (σχετικά) σύντομο προσωπικό ιστορικό

Posted by Αντώνιος Σ. στο 02/11/2010

Γράφοντας μια καταχώρηση για το παιχνίδι που αυτόν τον καιρό περιμένω με ενδιαφέρον, συνειδητοποίησα ότι έβαζα διαρκώς παραπομπές κι επεξηγήσεις. Δεν ξέρετε ούτε με τί έχω ασχοληθεί, ούτε τα περιεχόμενα της βιβλιοθήκης μου. Ξεκίνησα πριν από 17 χρόνια ως οργανωτής κι ένας από τους πρώτους παίκτες μου ήταν ο Βασίλης Κ. Οι πρώτες μας συνεδρίες ήταν με το παλιό Ντι Εν Ντι (όχι τη δεύτερη έκδοση του Αντβάνσντ (ή Έι) Ντι Εν Ντι) και ήμασταν όλοι αρχάριοι. Τί έγινε όμως μετά;

Από το Ντι Εν Ντι περάσαμε σύντομα στο Αντβάνσντ Ντι Εν Ντι, το οποίο ήταν και το πρώτο παιχνίδι στο οποίο οργάνωσα κανονική καμπάνια. Ενδεικτικά θυμάμαι το Τεμπλ οφ Ελεμένταλ Ήβιλ, μια από τις πλέον εικονικές περιπέτειες του Έι Ντι Εν Ντι, να πωλείται στην Κάισσα Θεσσαλονίκης ολοκαίνουργιο προς 3.100 δραχμές και να μην το αγοράζω γιατί δεν φτάναν τα λεφτά. Σήμερα χρησιμοποιημένο τιμάται από 50 ευρώ και άνω σε μέτρια κατάσταση. Οι ιστορίες που είχα στη διάθεσή μου γινόταν όλο και περισσότερες (προτιμούσα και προτιμώ να προσαρμόζω έτοιμες και να μην ετοιμάζω εκ του μηδενός), το ίδιο και οι κόσμοι. Ξεκίνησα από Γκρέυχωκ, για να παίξουμε αργότερα σε Ρέηβενλοφτ και Πλέηνσκέηπ (από τα οποία έχω τα άπαντα). Παρότι έχω τα άπαντα του Νταρκ Σαν και του Αλ Καντίμ, με εξαίρεση κάποιες σποραδικές συνεδρίες δεν τα παίξαμε συστηματικά.

Από τα διαμάντια στη συλλογή μου είναι τα σχεδόν άπαντα του Κωλ οφ Κθούλου, στο οποίο συμμετείχα ως παίκτης σε σύντομη καμπάνια του Βασίλη Κ. Με αφορμή αυτό απέκτησα τα άπαντα του εκπληκτικού Νέφιλιμ (επίσης της Χαόσιουμ) και του Ιν Νόμινε (την αγγλόφωνη έκδοση της Στηβ Τζάκσον Γκέημς, όχι τη γνήσια γαλλική) τα οποία είχαν σαφείς μεταφυσικές παραπομπές. Με τα άπαντα του Νταρκ Μάττερ της ΤΣΡ στήσαμε μια συνομωσιολογική καμπάνια σε Μπι Αρ Πι (το σύστημα της Χαόσιουμ) που δυστυχώς δεν προχώρησε πέραν από κάποιες συνεδρίες. Με τον Κόσμο του Σκότους δεν ασχολήθηκα ποτέ παρότι στη βιβλιοθήκη μου έχω το Βαμπάιρ: Η Μεταμφίεση (ναι, την ελληνική έκδοσή του) και το εγχειρίδιο Οδηγός στην Καμαρίλλα. Αυτά όμως τα απέκτησα για να δω την ποιότητα της μετάφρασης. Για κάποιον λόγο ποτέ δεν με συνάρπασε η ιδέα τους. Με μία μόνο εξαίρεση: το Ρέηθ: Δε Ομπλίβιον. Εξοπλισμένος με τα άπαντά του έδωσα την οργάνωση του σε άλλον φίλο που ελπίζω να μας ξαναβρεί εδώ. Ώρες και μέρες συζητήσεων περάσαν, κι ακόμη δεν μπορούσαμε να συλλάβουμε το μέγεθος του κόσμου του. Τί παιχνίδι!

Μια σειρά συμπτώσεων με οδήγησε στο να ασχοληθώ με άλλα συστήματα φαντασίας όπως το Έρθντων, ‘το Ντι Εν Ντι όπως θα έπρεπε να είναι’ όπως είχα διαβάσει τότε σε μια κριτική. Απέκτησα λοιπόν τα άπαντα του (ξέρω, καταντάει κουραστικό, αλλά θα το ξαναδείτε συχνά). Το ίδιο έκανα με το Πεντράγκον και με τον Έλρικ (μετέπειτα Στόρμμπρίνγκερ), και τα δύο της Χαόσιουμ τότε. Η ποιότητα του Έρθντων με έκανε να ασχοληθώ με το δυστοπικό Σάντοουραν της ίδιας εταιρίας τότε (της αείμνηστης Φάσα, τώρα τα παιχνίδια ανήκουν σε άλλες εταιρείες). Όντας οπαδός της ιδέας πίσω από το Σταρ Τρεκ, απέκτησα το παιχνίδι ρόλων του από την Λαστ Γιούνικορν με τα σχετικά εγχειρίδια. Κι επειδή η υπερβολική αισιοδοξία βλάπτει, απέκτησα με μεγάλη προσμονή τα άπαντα του απερίγραπτου μελλοντολογικού Τρανσχιούμαν Σπέης. Δεν είμαι βέβαιος πόσες ώρες προετοιμασίας θα χρειαζόταν για να εξηγήσω σε παίκτες πόσο έχει προχωρήσει ο κόσμος στα επόμενα 200 χρόνια και πώς εξελίχθηκε η ανθρωπότητα ώστε να είμαστε σε θέση να παίξουμε το παιχνίδι. Υπέροχη σύλληψη. Απίστευτα δύσκολη εκτέλεση.

Εκείνο τον καιρό πάνω κάτω έβγαινε η τρίτη έκδοση του Ντι Εν Ντι.

Διαβάζοντας περί τίνος πρόκειται, ενθουσιάστηκα. Έμοιαζε να βγάζει νόημα σε επίπεδο κανόνων. Στη δεύτερη έκδοση αναρωτιόμασταν γιατί να θέλει κανείς μεγάλες ζαριές στις επιθέσεις αλλά μικρές στις δεξιότητες, γιατί οι πόντοι ζωής να πρέπει να είναι πολλοί αλλά η πανοπλία να είναι μικρή ή αρνητική, γιατί να υπάρχει ο ακατανόητος διαχωρισμός των πέντε διαφορετικών σέηβ (πώς αποδόθηκαν αυτά στα ελληνικά αλήθεια;) σε κατατάξεις χωρίς νόημα, και γιατί τελοσπάντων τα ξωτικά να μην μπορούν να βγάλουν πολεμιστές πάνω από το 7ο επίπεδο. Τόσο άχρηστα ήταν; Ή ήταν οι νάνοι συλλήβδην αθεόφοβοι και δεν είχαν ιερείς;

Οι ασυναρτησίες αυτές τελείωσαν με την τρίτη έκδοση και ασχολήθηκα φανατικά. Αγόρασα τα πάντα και πολλά περισσότερα, ειδικά δε όταν ανακοίνωσαν ότι ο βασικός κόσμος θα ήταν το Γκρέυχωκ. Τα άπαντα του Κάλαμαρ από την Κένζερ γιατί μου αρέσουν οι κόσμοι χαμηλής μαγείας. Τις περιπέτειες της Γκρην Ρόνιν για το Φρήπορτ που είναι ουσιαστικά μεταφορά του Κθούλου σε ψευδομεσαιωνικό κόσμο φαντασίας. Τις περιπέτειες της Νεκρόμανσερ Γκέημς που απέτιαν φόρο τιμής στην παλιά σχολή. Και αμέτρητα ακόμη εγχειρίδια και κόσμους από άλλες εταιρίες που βγήκαν στην τρίτη έκδοση, του Λέτζεντ οφ δε Φάιβ Ρίνγκς και των Σκαρντ Λαντς ενδεικτικώς αναφερομένων.

Τότε ήταν και η κύρια περίοδος που έγραφα για ξένες σελίδες ρολοπαιξίας κι επιτραπέζιων παιχνιδιών. Το αγγλόφωνο γκέημιγκρηπόρτ.κομ που σήκωσα τα περισσότερα άρθρα μου δεν υπάρχει πια. Ελπίζω όμως να ξαναεπισκεφθούμε μαζί κάποια από αυτά στα ελληνικά. Ένα από αυτά ήταν η κριτική για τα Ζωντανά Έπη του Θωμά του Μαστακούρη αλλά και μία συνέντευξη που του είχα πάρει τηλεφωνικώς και εγγράφως. Τα Έπη δεν εκδίδονται πια. Ήταν ωστόσο το πρώτο ελληνικό παιχνίδι ρόλων: ήταν στα ελληνικά και πραγματευόταν τη μυθολογική Ελλάδα. Χαίρομαι που τα δύο μόνα του προϊόντα κοσμούν τη βιβλιοθήκη μου. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη εισαγωγή στα παιχνίδια ρόλων, είτε για παιδάκια είτε για ενήλικες. Η μυθολογία μας, κτήμα μας και κληρονομιά μας ήδη.

Όντας οπαδός των κόσμων χαμηλής μαγείας και μεγάλης λεπτομέρειας, είχα ήδη σχεδόν τα άπαντα του Χακμάστερ της Κένζερ, τη βελτιωμένη δηλαδή έκδοση του Έι Ντι Εν Ντι που κινήθηκε στον αντίθετο δρόμο από την τρίτη έκδοση, αλλά και τα άπαντα του Χαρνμάστερ της Κολούμπια Γκέημς. Θέλοντας να ασχοληθώ με τον πραγματικό κόσμο, απέκτησα τα άπαντα του Γκουρψ Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και του Σάιντγουίντερ: Ρηκόιλντ για περιπέτειες στην άγρια δύση. Με υπερήρωες ασχολήθηκα με το Μιούταντς Εντ Μάστερμάιντς, ενώ την αγάπη μου για τον Δικαστή Ντρεντ κάλυψε το ομότιτλο παιχνίδι της Μόνγκους Πάμπλισινγκ. Το προηγούμενο που βασιζόταν στην τρίτη έκδοση, όχι το τρέχον που βασίζεται στο Τράβελερ.

Με τον καιρό βρέθηκα επίσης να έχω διάφορα μικρά παιχνίδια ρόλων. Την Αντβέντσιουρ!, το Ορκζ!, το Σόουπ, και πολλά άλλα. Όντας συνδρομητής, δεν έχασα τεύχος του περιοδικού Ντάντζεον από το #40 περίπου έως το #150 που μετατράπηκε σε δικτυακό περιοδικό και το εγκατέλειψα.

Κάπου εκεί, τρία με τέσσερα χρόνια πίσω, σταμάτησα να αγοράζω παιχνίδια ρόλων. Έμεινα μόνο συνδρομητής στο περιοδικό Νάιτς οφ Δε Ντίννερ Τέημπλ. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Πούλησα πολλά από τα Έι Ντι εν Ντι βιβλία μου, το Χακμάστερ αλλά και το Ιν Νόμινε. Όχι γιατί δεν μου αρέσαν. Αλλά γιατί δεν θα προλάβαινα ποτέ να τα παίξω στο επίπεδο που θα ήθελα. Θέλω δε να μειώσω τη συλλογή μου ακόμη περισσότερο, και μάλιστα δραστικά. Να ξανασχοληθώ συστηματικά με τη ρολοπαιξία, αλλά με λιγότερα παιχνίδια. Με ένα από κάθε είδος. Αλλά με πολλά στον σύγχρονο ή ιστορικό πραγματικό κόσμο.

Παρότι μερικές φορές σκέφτομαι ότι ξόδεψα πολλά για τα παιχνίδια ρόλων, το πρώτο μου μεγάλο πάθος, χαμογελάω. Κι από τις υπερβολές μαθαίνουμε. Κι αν μη τι άλλο, ακόμη κι αν δεν παιχθεί, ένα καλογραμμένο παιχνίδι ρόλων σε μια βιβλιοθήκη έχει αξία.

Μεγάλη ανάρτηση, ελπίζω να μην κούρασα. Πλέον όμως ξέρετε με τί ασχολήθηκα, άρα μπορείτε να ερμηνεύσετε καλύτερα τα υπόλοιπα. Τόσο τα μεστά όσο και τα αστεία.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Ένα (σχετικά) σύντομο προσωπικό ιστορικό”

  1. […] 1,526 επισκέψεις « Ένα (σχετικά) σύντομο προσωπικό ιστορικό […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: