ζεστό κακάο

θεωρία και πρακτική των παιχνιδιών ρόλων

Σύλλογοι ρολοπαιξίας

Posted by Αντώνιος Σ. στο 27/09/2010

Τόσο στις Βρυξέλλες που βρίσκομαι επί του παρόντος όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν σύλλογοι σχετικοί με την ενασχόλησή μας. Δεν εγγράφηκα ποτέ σε κάποιον κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά κι επειδή δεν αντιλαμβανόμουν άμεσα την προστιθέμενη αξία σε σχέση με τις άλλες παραμέτρους της ζωής μου και της σχέσης μου με τη ρολοπαιξία. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι τέτοια αξία δεν υπάρχει.

Η απορία λοιπόν, εύλογη.

Είστε γραμμένοι σε σύλλογο ρολοπαιξίας; Ποιές οι δραστηριότητές του και πόσο συχνές; Ποιά η ατμόσφαιρα; Θα συνιστούσατε σε άλλους να γραφούν στον σύλλογό σας ή γενικά σε σύλλογο; Αδιαφόρως του αν είστε σε σύλλογο ή όχι, τί είναι αυτό που θα περιμένατε ως δραστηριότητα και ατμόσφαιρα που να δικαιολογεί τη μηνιαία συνδρομή;

Για να μη δώσω λάθος εντύπωση, προφανώς προκρίνω την οργάνωση των ρολοπαικτών κατά έναν πιο συστηματικό τρόπο όπως μόνον ένας σύλλογος μπορεί εφόσον οργανωθεί σωστά. Ωστόσο, επειδή δεν έχω εμπειρία, θα επιθυμούσα να ακούσω περισσότερα από μέλη συλλόγων, από παρατηρητές της λειτουργίας τους αλλά και λοιπούς σαν κι εμένα. Να πω ωστόσο αυτό: οι σύλλογοι που υπάρχουν στις Βρυξέλλες, και ειδικά αυτοί που εξειδικεύονται σε συγκεκριμένα παιχνίδια, μοιάζουν και έργο να παράγουν και τα μέλη τους να έχουν ευχαριστημένα. Μήπως τελικά να πληρώσω μια συνδρομή για δοκιμή;

Advertisements

3 Σχόλια to “Σύλλογοι ρολοπαιξίας”

 1. Είμαι γραμμένος εδώ και 5 χρόνια στον ΕΣΠΑΙΡΟΣ, που δραστηριοποιείται στην Αθήνα.

  Η συμμετοχή σε ένα σύλλογο (εδώ μιλάω για τον ΕΣΠΑΙΡΟΣ, αλλά πιστεύω ότι είναι γενικότερα τα συμπεράσματα) προσφέρει τα ακόλουθα:

  Μεγαλύτερος κύκλος παιχτών, άρα μπορείς να βρεις άτομα πρόθυμα για περισσότερους πειραματισμούς με συστήματα και ευκαιρίες να αλλάξεις ρόλο (διοργανωτής / παίχτης).

  Χώρος και άτομα για καταστάσεις που σε απλό φιλικό κύκλο είναι από δύσκολες έως αδύνατες (πχ Παιχνίδια σε πολλά τραπέζια με ενιαίο σενάριο και αλληλεπιδράσεις).

  Άνεση χώρου, καθώς δεν χρειάζεται να διαθέτεις χώρο στο σπίτι σου. Ναι, για πολλούς αυτό δεν είναι σημαντικό, αλλά πχ πολλά μέλη μας έχουν οικογένεια και είναι πολύ πιο απλό να έρθουν στο σύλλογο από το να πρέπει να «διώξουν» τα μέλη της οικογένειας που δεν ασχολούνται.

  Επομένως πιστεύω ότι μία συμμετοχή σε ένα σύλλογο προσφέρει κυρίως ευκαιρίες για παραπάνω δραστηριότητες και δοκιμές. Το αν θα μπορέσει κανείς να τις εκμεταλλευτεί εξαρτάται βέβαια πάντα από το χρόνο που διαθέτει.

 2. Καλωσήρθες Κωνσταντίνε.

  Προσωπικά δέν έχω ποτέ συμμετέχει σε τέτοιο σύλλογο, άν και έφτασα στο τσάφ πριν κάποια χρόνια. Θα ήθελα συγκεκριμένα να ρωτήσω το εξής: στις διάφορες διοργανώσεις που πιθανά γίνονται στο σύλλογο (απο απλές συναντήσεις ώς και πολυήμερα τουρνουά), υπάρχει προσέλευση κόσμου που δέν ασχολείται ενεργά με τα παιχνίδια ρόλων αλλα έρχεται απο απλό ενδιαφέρον;

 3. Στον ΕΣΠΑΙΡΟΣ είμαστε μόνο άτομα που ασχολούνται με την ρολοπαιξία, τα στρατηγικά παιχνίδια με μινιατούρες ή γενικά με τα επιτραπέζια. Οπότε όσοι έρχονται συνήθως ξέρουν τι να περιμένουν. Έχουμε κάνει εκδηλώσεις (πχ οι μηνιαίες συναντήσεις του BoardGameGeeks Greek Guild) όπου ο χώρος είναι ανοιχτός για όλους, αλλά και πάλι έρχονται άτομα που ασχολούνται ήδη με τις σχετικές δραστηριότητες.

  Από όσο έχω παρατηρήσει τα άτομα που έρχονται από απλό ενδιαφέρον συνήθως έρχονται μετά από επαφή μέσω διαδικτύου, και κυρίως σε προσωπικό επίπεδο, όχι σε διοργανώσεις.

  Τώρα τελευταία αρχίζουμε να ανοιγόμαστε ξανά (μετά από μετακόμιση), με συμμετοχή σε διοργανώσεις και εκθέσεις μαγαζιών, οπότε ακουγόμαστε σαν όνομα. Αλλά και πιστεύω ότι για να έρθει κάποιος θα πρέπει ήδη να ενδιαφέρεται. Γιατί η ρολοπαιξία δεν είναι δραστηριότητα διαδεδομένη στο ευρύ κοινό, οπότε δεν είναι κάτι που τραβάει κόσμο που δεν γνωρίζει ήδη άλλα άτομα που ασχολούνται.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: