ζεστό κακάο

θεωρία και πρακτική των παιχνιδιών ρόλων

Πώς επιλέγετε νέους παίκτες;

Posted by Αντώνιος Σ. στο 04/05/2010

Ένα από τα αγαπημένα θέματα των ρολοπαικτών είναι το ‘κακοί παίκτες και τα ανδραγαθήματά τους’. Πέρα από το γέλιο το οποίο βγάζουν τα περιστατικά, δεν πείθομαι για την ακρίβεια του θέματος. Κι αυτό γιατί τα παιχνίδια ρόλων είναι τόσο πολυσχιδή και υπόκεινται σε τόσες ερμηνείες ώστε αυτόν που μια ομάδα χαρακτηρίζει ‘κακό παίκτη’ μια άλλη να τον θεωρεί ιδανικό. Άρα είναι θέμα σωστής επιλογής παικτών και συμπαικτών. Το θέμα αφορά κυρίως μεν τον οργανωτή, το αναρτώ όμως εδώ γιατί προφανώς εμπλέκονται και οι παίκτες.

Όταν ψάχνουμε για ομάδα κάνουμε μια τέτοια επιλογή, ή απλώς αρκούμαστε σε αυτούς που θα δηλώσουν πρώτοι ενδιαφέρον; Υπάρχουν κριτήρια; Κάποια διαδικασία συνεντεύξεων, μαρτυριών από φίλους μας ή άλλη;

Ξεκινάω εγώ: όταν ήμουν οργανωτής και ψάχναμε για παίκτες συναντούσα πρώτος τους ενδιαφερόμενους χωριστά και κάναμε μια μικρή συζήτηση ως προς το αντικείμενο: τί έχει παίξει ο φίλος, τί όχι, τί τον ενδιαφέρει σε ένα παιχνίδι κλπ. Αν κάποιος μου φαινόταν καλή περίπτωση για την ομάδα μας, τον καλούσα και σε μια δεύτερη συνάντηση, αυτή τη φορά και με έναν από τους παίκτες μου παρόντα. Εκεί θα έστηνα κάτι στα γρήγορα χωρίς ζάρια, με σκοπό κυρίως να δω (όπως και ο παίκτης μου και δυνητικός μέλλων συμπαίκτης του ενδιαφερομένου) ορισμένα πράγματα πάνω στην ρολοπαιξία του και συγκεκριμένα:

α) τη διαδραστικότητα με το περιβάλλον (παίζει μόνον ο ενδιαφερόμενος και αντιδρά στον κόσμο χωρίς να εμφανίζω τρίτους χαρακτήρες)
β) τη διαδραστικότητα με τρίτους χαρακτήρες (συνομιλία του χαρακτήρα του ενδιαφερόμενου με τρίτο χαρακτήρα ή τρίτους χαρακτήρες που παίζω εγώ,)
γ) τα ανωτέρω συν έναν επιπλέον παίκτη (κανονική ρολοπαιξία όπου συμμετείχε και ο παίκτης μου).

Η όλη διαδικασία δε διαρκούσε πάνω από ένα τέταρτο της ώρας. Φιλικά πίναμε το καφεδάκι μας και συζητούσαμε και για άλλα, για να δούμε πώς ταιριάζουμε ως άνθρωποι εκτός παιχνιδιού. Ως αποτέλεσμα, δεν μας έτυχε να έχουμε κάποιον παίκτη τον οποίο να διώξουμε κακήν κακώς. Οι παίκτες ταίριαζαν στην ομάδα μας. Πράγματι, χάσαμε τα καφριλίκια. Ωστόσο οι ομάδες μας μας βγήκαν… καλύτερες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: