ζεστό κακάο

θεωρία και πρακτική των παιχνιδιών ρόλων

Μπόρις

Posted by Βασίλης Κ. στο 27/04/2010

Ένας φίλος, θεατρικός σκηνοθέτης, μου περιέγραψε κάποτε αυτήν την άσκηση. Την χρησιμοποιούν, είπε, στο θέατρο, προκειμένου να παραχθεί ένας μύθος όταν δεν υπάρχουν άλλες ιδέες. Όταν ολοκλήρωσε την περιγραφή του, και αφού το παίξαμε καναδυό φορές, συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι ρόλων με θαυμαστά απλούς κανόνες, οι οποίοι παρόλ’ αυτά καταφέρνουν να διατηρήσουν το μύθο πέρα για πέρα συνεπή. Θα το μεταφέρω εδώ όπως μου το περιέγραψε, αν και σηκώνει πολλές τροποποιήσεις χωρίς να αλλάζει στην ουσία του.

Οι ρολοπαίκτες είναι δύο, ένας οργανωτής και ένας παίκτης. Ο κόσμος είναι ρεαλιστικός και σύγχρονος. Η ιστορία, αστυνομικού είδους και αναδρομικής πλοκής (φλάσμπακ), είναι η εξιστόρηση μιας ανάκρισης, στο ανακριτικό δωμάτιο. Οι χαρακτήρες είναι τρεις, ο Ανακριτής, ο σωματώδης και αδίστακτος Μπόρις (τους χειρίζεται ο οργανωτής) και ο Ανακρινόμενος (τον υποδύεται ο παίκτης). Η αρχή της ιστορίας συμπίπτει με την αρχή της ανάκρισης.

Οι κανόνες μπορούν χοντρικά να περιγραφούν ως εξής: Ο Ανακριτής ρωτά και ο Ανακρινόμενος απαντά. Όταν ο Ανακριτής κρίνει ότι ο Ανακρινόμενος λέει ψέματα, καλεί τον Μπόρις να αναλάβει: «Μπόρις!…» Τότε αναλαμβάνει υποτίθεται το γομάρι, χειροδικεί στον Ανακρινόμενο και τον βοηθάει έτσι να θυμηθεί καλύτερα. Εκεί ο Ανακρινόμενος πρέπει να ανασκευάσει και να δώσει διαφορετική απάντηση.

Η απλότητα των κανόνων είναι θα έλεγα ιδιοφυής, για το λόγο που ανέφερα ήδη στην αρχή: η ιστορία που παράγεται είναι εξαιρετικά συνεπής –παίξτε το και θα το δείτε και μόνοι σας. Το σύστημα κανόνων δεν στηρίζεται καθόλου σε λελογισμένο καταμερισμό τυχαίων (με ζάρια) ή άλλων προσδιοριστικών προκειμένου να διασφαλιστεί η λογική συνέπεια, και παρόλ’ αυτά την πετυχαίνει με το να νομιμοποιεί την ανασκευή του μύθου, όποτε κρίνεται (συνήθως από τον οργανωτή) ότι αυτός τείνει να παρεκτραπεί. Γιατί το τελευταίο, άς τονιστεί, δεν συμβαίνει στα συνηθισμένα παιχνίδια ρόλων, όπου όταν ένα γεγονός έχει ήδη διαδραματιστεί μέσα ‘πο αυτοσχεδιασμό, κατοχυρώνεται χωρίς να επιδέχεται τροποποιήσεις.

Για τη συνέπεια βέβαια της ιστορίας (του «μύθου») και του κόσμου γενικότερα, και για τη σχέση της με το σύστημα κανόνων, έχουν πολλά να ειπωθούν ακόμη. Δέ χανόμαστε.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Μπόρις”

  1. […] στοχαστικούς, προσδιοριστούς κανόνες (δες και το θέμα Μπόρις), ή στοχαστικούς μόνο ενμέρει (είτε όσον αφορά το […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: