ζεστό κακάο

θεωρία και πρακτική των παιχνιδιών ρόλων

ΖΕΣΤΟ ΚΑΚΑΟ

Τα παιχνίδια ρόλων είναι μια παραγωγική ενασχόληση λόγου και διανοίας. Αυτό προσπαθούμε να καταδείξουμε, με τη βοήθειά σας, στο ζεστό κακάο.

Καθότι δεν υπάρχει ελληνόφωνο αντίστοιχο του ‘Φορτζ’ και του ‘αρ πι τζι τελεία νετ’, ιστοσελίδων που ο αγγλόφωνος μη γνώστης μπορεί να συμβουλευθεί για να πληροφορηθεί για τα παιχνίδια ρόλων, ο μέσος γνώστης για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στον χώρο, και ο αφοσιωμένος οπαδός να δημιουργήσει και να μοιραστεί τους προβληματισμούς του σε πνεύμα κατανόησης, στήσαμε αυτό το ιστολόγιο αποσκοπώντας:

  • στη διάδοση των ψυχαγωγικών επιτραπεζίων παιχνιδιών ρόλων και παρεμφερών δραστηριοτήτων και τη διευκόλυνση της κατανόησής τους από μη γνώστες,
  • στη μεθοδική μελέτη της δραστηριότητας και τη βελτίωση της τεχνικής των συμμετεχόντων,
  • στη συζήτηση γύρω από τα παιχνίδια ρόλων υπό πρίσμα σοβαρότητας και υπευθυνότητας, τόσο από την πλευρά του παιχνιδιού όπως το αντιλαμβάνεται ο μέσος παίκτης ή και ο μη παίκτης, όσο και από την πλευρά της τέχνης, της επιστήμης αλλά και της οικονομίας και του εμπορίου.

Προς την επίτευξη των σκοπών του ιστολογίου μας έπρεπε να λάβουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες εδράζονται στις ιδιαιτερότητες του ελληνόφωνου χώρου. Ως κύρια τέτοια ιδιαιτερότητα θεωρούμε το ότι ως επί το πλείστον τα παιχνίδια ρόλων στην Ελλάδα παίζονται εν μέρει στην αγγλική. Οι εμπορικοί τίτλοι, πλην σπανίων εξαιρέσεων, κυκλοφορούν στα αγγλικά, και συνήθως οι παίκτες, για ποικίλους λόγους που διαφέρουν από ομάδα σε ομάδα, επιλέγουν να μη μεταφράσουν την ορολογία και να μην προσαρμόσουν τις συμβάσεις κάθε παιχνιδιού στην ελληνική γλώσσα ή την ελληνική πραγματικότητα.

Πρακτικά για εμάς η μη χρήση ελληνικών σημαίνει τη δυσχερή εξοικείωση με την ενασχόλησή μας από άτομα με ελλιπείς γνώσεις αγγλικής και την συνεπαγόμενη απώλεια κοινού. Δυσχεραίνει την επεξήγηση της δραστηριότητάς μας στους γονείς που δικαίως επιθυμούν να έχουν άμεση γνώση του αντικειμένου προκειμένου να εγκρίνουν την εξωσχολική δραστηριότητα των παιδιών τους. Δυσχεραίνει την επικοινωνία μας με τρίτους, αφού ο όγκος και μόνον της ορολογίας τους αποτρέπει από επένδυση σε χρόνο και διάθεση προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικότερα περί τίνος πρόκειται, χωρίς απαραίτητα η γνώση τους αυτή να τους οδηγήσει και σε συστηματική ενασχόληση. Τέλος, δημιουργεί πληθώρα παρεξηγήσεων μια και οι ρολοπαίκτες λογικά αντιμετωπιζόμαστε ως κλειστή κοινωνία με αλλοπρόσαλλους κώδικες επικοινωνίας και ελιτίστικη συμπεριφορά.

Για τους ανωτέρω λόγους, στο ιστολόγιό μας υιοθετούμε ως γλώσσα αποκλειστικά την ελληνική. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις συνέπειες της ενέργειάς μας αυτής, και το πόσο μπορεί να ξενίσει τους υπάρχοντες φίλους της δραστηριότητάς μας. Μπορεί να μην υπάρχουν όροι για όλα, και πολλές φορές ίσως να αυτοσχεδιάσουμε και να σφάλουμε. Ωστόσο αν δεν προσπαθήσουμε, δεν θα επιτύχουμε ποτέ.

Οι απόψεις που δημοσιεύουμε δεν είναι απόψεις δύο αυθεντιών, αλλα δύο ρολοπαικτών που ξεκίνησαν να παίζουνε μαζί στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, άλλαξαν ομάδες, πειραματίστηκαν με συστήματα και κόσμους –κάποτε δικής τους έμπνευσης–, κορέστηκαν, ξαναξεκίνησαν, ξανακορέστηκαν, αλλά πάντα ήθελαν να μοιραστούν τη χαρά της ρολοπαιξίας με άλλους. Σπάζοντας το φαύλο κύκλο και χωρίς ίχνος οπαδισμού από πλευράς μας, ελπίζουμε να σας καταστήσουμε μετόχους των αναζητήσεών μας και να σας κάνουμε να πλαισιώσετε τα παιχνίδια ρόλων με την ίδια αγάπη που αισθανόμαστε και εμείς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: