ζεστό κακάο

θεωρία και πρακτική των παιχνιδιών ρόλων

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ — Π

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

Παιχνίδι ρόλων α) η συγκεκριμένη πράξη ή και το συγκεκριμένο αποτέλεσμα της ρολοπαιξίας, β) εμπορικός ή μη τίτλος που συνήθως περιλαμβάνει την περιγραφή κόσμου, σύστημα κανόνων και λοιπά βοηθητικά στοιχεία για τη διεξαγωγή ρολοπαιξίας.

Παίκτης α) (ενν. ρόλων) ο συμμετέχων σε παιχνίδι ρόλων, ο ρολοπαίκτης, β) (ενν. χαρακτήρων) ο ρολοπαίκτης ο οποίος σε συγκεκριμένο παιχνίδι ρόλων δεν είναι οργανωτής.

Παρέμβασμα γενικός όρος για τα φύλλα χαρτονιού, πλαστικού ή πλαστικοποιημένου χαρτιού που παρεμβάλλεται μεταξύ οργανωτή και παικτών προκειμένου να αποκρυφτούν σημειώσεις ή και ζαριές, η γνώση των οποίων θα αλλοίωνε την εξέλιξη της ιστορίας. Συγκεκριμένοι τίτλοι το αποκαλούν και ʽασπίδαʼ.

Περιπέτεια, σενάριο (α) γενικοί όροι ιστορίας που διεκπεραιώνεται εντός μίας ή, εν γένει, λίγων συνεδριών. (β) γενικοί όροι προσχεδίου ιστορίας εκδοθέντος από εταιρία ή προετοιμασμένου από τον οργανωτή ή άλλον, προς συνολική ή εν μέρει διεκπεραίωση εντός μίας ή, εν γένει, λίγων συνεδριών. Συγκεκριμένοι τίτλοι αποκαλούν τον όρο διαφορετικά, με την ορολογία αυτή να αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία και σήμα κατατεθέν εκάστου τίτλου. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την ‘περιπέτεια’, το ‘σενάριο’, το ‘επεισόδιο’ κλπ.

Παίζω ισχυοκεντρικά ρολοπαίζω κατά τρόπο ισχυοκεντρικό.

πολυδιαδραστική ρολοπαιξία ρολοπαιξία σε κόσμο ο οποίος σχεδιάζεται και οργανώνεται από οργανωμένο όμιλο ο οποίος, μεταξύ άλλων, με την αυστηρή χρήση του συστήματος κανόνων, τη διαμοίραση κοινών περιπετειών και βοηθημάτων σε πολλαπλές ομάδες, τη διατήρηση βάσης δεδομένων παικτών, χαρακτήρων και γεγονότων και την σύνθεση και περαιτέρω οργάνωση της σειράς επί των ενεργειών και αποτελεσμάτων της πλειοψηφίας των ομάδων στον κόσμο του παιχνδιού, επιτρέπει στους καταγεγραμμένους ρολοπαίκτες τη συμμετοχή σε οποιοδήποτε θεσμοθετημένο γεγονός ανά τον πραγματικό κόσμο, με τους ίδιους χαρακτήρες, τους ίδιους κανόνες και επί της ίδιας υπεριστορίας. Πολυδιαδραστικές καμπάνιες οργανώνονται είτε επίσημα από τις εταιρίες από τις οποίες εκδίδεται ο τίτλος του κόσμου, είτε ανεπίσημα από ομίλους οπαδών. Περιπέτειες σε πολυδιαδραστικούς κόσμους παίζονται συνήθως σε εκθέσεις παιχνιδιών, αποτελούν οργανωμένα γεγονότα εταιριών ή ομίλων ή εκτελούνται από εξουσιοδοτημένους οργανωτές με καταγεγραμμένους παίκτες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: